Ráadásul, az a szép a történetben, hogy Nyusz 15-én bírta végre közölni, hogy ő valamilyen kávé ízű tortát kér... nézegettem a recepteket, aztán bevillant, hogy legyen akkor tiramisu... rábólintott.
Azokra is rákerestem... úgy gondoltam, sütök piskótát hozzá, meg kicsit bonyolítom még, ne legyen már olyan egyszerű... végül felülbíráltam magam, és elkértem Anyámtól az ezerszer bevált tutireceptet... és piskótát se sütöttem hozzá.
A krémet egy fél kilós mascarponéból kevertem ki úgy, hogy előtte szétválasztottam 4 tojást, amiből a sárgáját összekevertem 15 deka cukorral, meg 4 evőkanál barackpálinkával. Az alkohol nagyon fontos a tiramisuba! Eredetileg, konyakkal kell csinálni, de Anyám is úgy van vele, mindegy csak valami durva legyen benne... így van nálunk rendszeresen Spitz-cel, ami 80%-os rum. Nem kell megijedni, ha erős alkohol illata van, a végén már nem érezni. Szóval, ha az alkoholon túl vagyunk, keverjük hozzá a mascarponét, majd a felvert fehérjét... persze, azt már finoman, nem robotgéppel.
Amikor ez is megvan, jöhet a kávéba mártogatós rész...
Csináltam egy bögre kávét (nem mondom, hogy lefőztem, mint Anyám, mert nekünk csak nescafénk van itthon), megcukroztam, amennyire gondoltam, és abba is raktam 2 evőkanál pálinkát.
A kapcsos tortaforma aljára először kentem egy vékony réteg krémet, és csak utána kezdtem a villámba kávéba mártott babapiskótát szépen egymás mellé rakni... aztán arra is ment egy réteg krém, majd megint babapiskóta, és rá a maradék krém.
Nagyon fontos, hogy egy éjszakát pihenni hagyjuk a hűtőben... kell az ízeknek is, és az állagának is.
...és még így is kicsit lekonyult az enyém. :) Elvileg, keserű kakaóport kell másnap a tetejére szórni, de nekünk csak édes volt itthon... nem rontott rajta az sem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése